Mit tegyél, ha a saját életedet akarod élni, nem a másét?

A szenvedélyről, a lehetőségekről, az életről

A szenvedélyről, a lehetőségekről, az életről

Három év, három nyelv, három hazalátogatás

2021. augusztus 04. - Mosolyvégtelenítő

Persze kicsit hatásvadász és számmisztikában fürdő a főcím.

3 év: 2018. július 29-én érkeztünk meg a padovai lakásunkba.

3 nyelv: olasz, aztán a német, a magyar mellett - bár mostanában már egy kis angol is.

3 hazalátogatás: ez az elmúlt három évre vonatkozik: én voltam két alkalommal 2 és 3 napot Pesten, most pedig Tündéék 1 hétre Budapest- Miskolc-Debrecen (augusztus 1-jén, hajlnalban indultak).

 

SzezON

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer a német nyelv rejtelmeibe merülök, de mint tudjuk, a szükség nagy úr. És persze a lehetőség is adott. Miért mondom ezt?

Az itteni helyzet az, hogy a COVID-óta sokan (külföldiek) nem jöttek vissza dolgozni a vendéglátás-idegenforgalmi szektorba, így én, akinek már van tapasztalata és helyben van, erősebb lett az alkupozícióm. Viszont, ha igazán ki akarom használni a helyzetet, akkor némi német nyelvtudással is bírnom kell(ene), hogy a szívemnek is cirógatóbb összeget dobjak be alku tárgyának, mint havi apanázs. (Az első és az utolsó munkahelyemen kapott fizetés között nagyjából 30% az eltérés 2 év alatt. Ezt elég jó tendenciának érzem.) A lényeg, hogy elindult a szezon, vannak vendégek, turisták, külföldiek, szóval van munka, nekem pedig teendőm, ami jófajta fizetéssel jár.

A szezon kezdetétől (június 1.) bő egy hónapon keresztül kötelező volt a COVID-teszt heti 2 alkalommal ahhoz, hogy dolgozhassunk, aztán leállították, mivel olyan kevés pozitív eredmény született. Remélem, ez a szezon már rendben lemegy és nem szól közbe megint valami ...

Annyi még a szezonkezdethez, hogy júniusban szokatlanul meleg volt, ami itt 25-28 fokot jelent és meglepetten tapasztaltam, hogy én is hőségnek éreztem – bizonyára azért, mert 1 kilóméterrel közelebb vagyunk a Naphoz.

img_1370.PNG

 

Július 22-én estefelé pedig a kertünk végében lévő patak úgy felduzzadt a hirtelen esőzések miatt, hogy komoly aggodalom volt, elönt-e minket vagy sem. Szerencsére pont nem, de talán a kis videó (a link kimásolásával indítható el) érzékelteti, miről is van/volt szó ...

https://www.facebook.com/messenger_media/?thread_id=100001274949695&attachment_id=531292418020263&message_id=mid.%24cAABa8wy5MVeBAN-IG16z428WX3u_

Azóta minden nap dolgoznak a markolók, hogy a szikladaraboktól, nagyobb kövektől megtisztítsák a medret. Ez azért klassz, mert reggeltől-estig "építkezési zaj" van, ami nyitott ablakok mellett kevésbé kellemes. Reméljük, hamar befejezik ...

 

A nyári szünet

Danit is, Alexet is beirattuk nyári (napközis) táborba, amit szokásosan Alex élvezett jobban, miközben 6(!) éves nagyfiú lett. Azt modja, nagyon várja az iskolát.

alex1.jpg

Valamire gondolt, de természetesen nem árulta el, hisz akkor nem teljesül

 

img_1377.JPG

Persze Pókember-mintás az iskolatáska

 

Dani szabadidejében leginkább programozást tanul autodidakta módon. Olyan jól halad, hogy az anyját tanítja az okosságokra, amivel anya ki is próbálta magát egy programozós kurzuson, mint oktató(!). Ezt el tudjátok képzelni? Tünde, mint tanárnéni, aki 10-12, 8-14 év közötti gyereknek mutogatja, miként kell programozni ezt vagy azt. Sajnos volt 1-2 gyerek, aki nyöszörgött otthon a szülőknek, hogy szerintük Tünde nem jól csinálja, a szülők meg persze panaszkodtak a kurzusszervezőknek – ahelyett, hogy Tündével tisztázták volna, mi is igazából a probléma és hogyan lehetne kijavítani –, akik úgy döntöttek egy hét igen komoly tapasztalat alapján, hogy mégsem alkalmazzák az én kis feleségemet ebben a minőségben.

Összességében úgy vagyunk vele, hogy jó buli volt kipróbálni és némi „zsebpénz” is üti a markunkat, ami jól jön a magyarországi hazaruccanásra …

 

Ismét Magyarországon, kicsit másképp

merthogy Tünde és a srácok augusztus első hetében hazalátogatnak (pontosabban, amikor épp írom ezeket a sorokat, akkor jött az üzenet: „Kedves, most léptük át a határt, minden rendben!”).

Tavaly is „eltűntek” egy hétre, csak akkor Németország felé vették az irányt, hogy Pepééket (Tünde öccse) is boldogítsák és az unokatesők együtt bandázzanak ;o)

 

Saját könyvelőm van

Olaszországban létezik a „patronato” intézménye. Ez azt jelenti, hogy adótanácsadást végeznek nagyobb irodák magánemberek számára, megcsinálják helyetted a szokásos éves adóbevallást, valamint év közben segítenek egyéb támogatásokat, adókedvezményeket igénybe venni.

Szóval személyesen, hivatalosan, ahogy kell. Kíváncsian várom, mennyire ügyes az „én könyvelőm”, mennyi adóvisszatérítést sikerült összegereblyéznie számomra.

 

Volt egy foci-EB

Gondolom, még az is tudja, aki nem követte szorosan, hogy Itália, az azzurrik lettek az európabajnokok. Kicsit sajnálom, hogy nem az ország délebbi pontján volt módom végignézni a meccset, hisz arrafelé nagyobb hangulat lett volna, mint itt. Nem hiába mondta anno a padovai szomszédunk, aki nem mellesleg egy nápolyi zenészsrác, hogy Dél-Tirol (Alto-Adige) nem Olaszország. És teljesen igaza volt: a maga összes előnyével és hátrányával, melyeket korábbi bejegyzéseimben már többször érintettem.

 

Ha augusztus, akkor …

ismét tárgyalás a padovai albérlőkkel a folytatás feltételeiről.

Szeretnénk őket valahogy megtartani még egy évre, reméljük sikerülni fog.

Mostanában azon kapom magam, hogy egyre jobban hiányzik a padovai régió: Veneto, az ottani ételek, kávézók, Velence, a tengerpart és természetesen a lakásunk. Csak hallkan írom ide, ha nem jön semmi közbe, a jövő szeptembert már ott(hon) tervezzük elkezdeni.

És még egy fontos dolog: sikerült Tündének a hazaihoz igen közeli ízvilággal ipari mennyiségben lecsót előállítania!!!

217177809_509511403650890_1005173463486855057_n.png

Ez volt a próbafőzet ;o)

 

Bréking nyúz: munkahelyet váltottam

Ahol június 1-jén kezdtem a szezont, nem éreztem magam valami jól.

Olykor megesik, hogy nincs meg a kémia valakivel, akivel együtt kell dolgoznod nap mint nap és idővel a főnökről is kiderül, hogy inkább tulajdonos, mint vezető. (Tünde talán ennél keményebben fogalmazna, mi is volt a gond, de ugye ez az Én blogom ;o)

És ahogy mostanában ez szokott lenni, megint szerencsém/szerencsénk volt. A közös megegyezéses távozás környékén - amikor már csak bő egy hét volt hátra - hívott egy kedves ismerős, hogy elérhető vagyok-e, mert a korábbi emberrel nem voltak megelégedve és az ottani főnökasszony szerint én jó lennék a helyére vagyis pár nap múlva kezdeni kellene.

Így augusztus 1-jétől új helyen, nyugodtabb környezetben folytatom idegenforgalmi-vendéglátóipari tevékenységemet.img_1455.JPG

A régi munkahelyem, miután végeztem

 

Minden jót, kedves olvasó! Jó nyaralást, pihenést!

A bejegyzés trackback címe:

https://mosolyvegtelenito.blog.hu/api/trackback/id/tr8016644798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása